Potential natural
Comuna Nitchidorf este situata in partea de centru- est a judetului Timis la limita cu judetul Caras-Severin la o distanta de cca. 30 km de Timisoara si are o suprafata de 64,12 kmp.
Teritoriul administrativ al comunai Nitchidorf se invecineaza cu teritoriul administrativ al comunai Cheveresul Mare la nord, cu orasul Buzias si judetul Caras-Severin la est, cu al comunei Tormac la sud si cu al comunei Sacosul turcesc la vest.
Solurile
Solurile pe teritoriul comunei Nitchidorf s-au format in arealul zonelor de padure la capatul masivelor colinare a muntilor Banatului, ele apartin preponderent solurilor podzolit-silvestre cu mici suprafete tera rossa si redzine. Fertilitatea lor este cuprinsa intre 2-4 (gradul mediu de fertilitate fiind de 3).
Geologie
Apartinand zonei de campie a domeniului panonic, la capatul zonelor colinare, formatiile de rama si fundament se intalnesc la adancimi medii, fiind preponderent sisturi critaline si roci eruptive. Formatiile sedimentare de suprafata si adancime cuprind nisipuri, argile, marne si lignit.
Studiile geologice nu au pus in evidenta materii minerale utile exploatabile. Rezervele exploatabile de lignit de cca. 300.000 t puse in evidenta in estul teritoriului judetului la Darova pentru care care s-au executat lucrari miniere de deschidere a minelor nu sunt cantonate si pe teritoriul comunei Nitchidorf.
Hidrografie
Teritoriul comunei face parte din bazinul hidrografic al raului Timis. Colectoarele de suprafata de mici dimensiuni orientate spre nord si vest nu au debite permente semnificative acestea drenand cu precadere apele de ploaie.
In afara colectoarelor naturale teritoriul dispune si de canale de desecare asigurand protectie terenurilor agricole. Principalul colector Poganis traverseaza teritoriul de la sud la nord.
Sistemul acvifer cuprinde apa fratice de mica si medie adancime alimentat din infiltratiile apelor pluviale si din zona colinara apropiata.
Forajele realizate in zona invecinata la Tormac au pus in evidenta posibilitatea utilizarii unor debite suficiente pentru alimentarea cu apa a localitatii si pentru apa industriala.
Peisaj, clima, vegetatie
Teritoriul comunei este in intregime campie cu panta lina spre est si partial spre vest in sensul scurgerii apalor de suprafata.
Terenul cu caracter artificial, arabil, reprezinta 63,5%, padurile 11%, apale si baltile 1,1% iar pasunile si fanetele 17%.
Clima este temperat continentala moderata cu influiente mediteraniene si oceanice, mai ales vara.
In timpul primaverii si inceputul verii sunt dominante masele de aer temperat oceanic cu precipitatii abundente. In cursul anului predomina masele de aer maritim din vest cu suficienta umiditate.
Temperatura aerului este data de Statia Meteorologica de la Lugoj.
Luna cea mai calda este iulie cu temperatura medie de 20,9 0 C si cea mai rece, ianuarie cu temperatura medie de – 1,4 0 C.
Temperatura medie iarna este pozitiva de + 40C si pentru intreg sezonul friguros de + 3,00C.
Cantitatea medie anuala de precipitatii atmosferice este cuprinsa intre 700-750 mm.
Ploile din luna iunie reprezinta 17% din cantitatea anuala, in intreaga vara precipitatiile insumeaza 32%, iar iarna 19%
Vegetatia caracteristica zonelor de campie este preponderent artificiala, a plantelor cerealiere si a plantelor tehnice cu intercalari de pasuni si pajisti.