Tipărire

 

Scoala cu clasele I-VIII Nitchidorf

 

Scurt istoric

 

Scoala din Nitchidorf a luat fiinta odata cu infiintarea localitatii in anul 1785. Din 1785 pana in 1866 a fost o Scoala confesionala romano-catolica cu limba de predare germana. Cladirea avea doua sali de clasa si o mica locuinta pentru invatator.

Primul invatator a venit odata cu colonistii din Lorena (Lothringen) si s-a numit Johann Pierroth. O alta familie de invatatori, care au format o adevarata dinastie a fost familia Nix.

Din 1866 se introduce Scola romano-catolica confesionala elementara populara cu limba de predare maghiara.germana.

Scoala veche nu a mai putut fi folosita, de aceea, a fost inchisa si demolata. Din 1908 pâna in 1911, invatamantul s-a desfasurat in case particulare. in 1909 s-a in ceput construirea unei Scoli noi care a fost terminata Si predata invatamantului in anul 1911.

Din motive economice scoala a fost cedata statului si astfel scoala confesionala elemntara populara cu limba de predare maghiara-germana, a devenit o scoala elementara regala maghiara.

Din 1919 scoala elementara regala maghiara de stat a fost inlocuita cu scoala primara de stat. Limba de predare era germana si cateva ore de romana.

in perioada 1940-1944 invatamantul s-a desfasurat numai in limba germana, ca dupa 1944 sa fie numai in limba romana pana in 1948. Din 1948 scoala va functiona cu doua sectii: ronana si germana.

In prezent limba de predare este romana. Exista o gradinita cu program normal si scoala cu clasele I-VIII.

 

Revista scolii:

Din anul 2003 apare revista Scolii “L’ombellico del mondo” premiata la Concursul de reviste Scolare cu premiul al treilea si al doilea la faza judeteana.