Skip to content Skip to footer

Administrația locală a comunei

Nițchidorf

Alegeri 9 iunie 2024

Hotărârile autorităților

Dispozițiile autorităților

Proiecte de hotărâri

Procese verbale

Componență C.L.

Regulamente administrative

Transparență decizională

Organizare

Formulare online

Completează și trimite online cereri către primărie

Accesează

Informații utile

Acest portal este conceput să fie un punct central de informare și resurse, oferindu-vă acces imediat la informații esențiale despre administrația locală, serviciile publice, proiectele în desfășurare și evenimentele comunitare. Ne angajăm să menținem transparența și accesibilitatea în toate aspectele guvernării noastre, și suntem aici pentru a răspunde nevoilor fiecărui cetățean.

Administrația locală

Obiective turistice

Tradiții locale

Personalități locale

Administrația locală

Achiziții
publice

Registru
agricol

Urbanism

Asistență
socială

Stare
civilă

Situații
de urgență

Programe
și strategii

Formulare Online

Primăria comunei

Informații utile

Această secțiune este dedicată furnizării de informații detaliate despre structura și funcționarea guvernării locale. Aici, cetățenii pot afla mai multe despre rolurile și responsabilitățile fiecărui departament și birou ce constituie administrația noastră. De asemenea, această secțiune include informații despre toate procedurile administrative și vă încurajăm să folosiți aceste resurse pentru a înțelege mai bine și a participa activ la imbunatațirea comunei noastre.

Bugetul local

Bilanț contabil

Formulare Online

Impozite și taxe

Administrativ

Cuvântul primarului

Drăghici Dănuț Ionel

primarul comunei Nițchidorf

Adresez salutul meu personal tuturor care vizitează această pagină web, iar din partea comunităţii pe care o reprezint, urez bun venit celor care deschid acest site, pentru a afla cât mai multe despre comuna Nițchidorf. Aveţi în aceste pagini o imagine de ansamblu a comunei Nițchidorf, acest site se doreşte a fi un instrument de comunicare rapid și eficient între Primărie și cetăţenii comunei, dar și o modalitate de a ne face cunoscuţi în ţară și peste hotare, să transpunem peste tot în lume trecutul și prezentul comunei și pentru a-i deschide viitorul, promovându-i imaginea. Vă asigur că voi fi reprezentantul dumneavoastră în toate întâlnirile mele. Vă ofer acest website ca o apropiere de autorităţile locale, ca un permanent partener de dialog și ca un privilegiu de a face cunoscută comuna noastră tuturor.

Primăria

Proiecte de investiții

  • Reparații la capela și casa carului mortuar și realizarea unei alei pietonale din cimitirul Comunei Nițchidorf;
  • Amenajare teren de fotbal sintetic;
  • Amenajare teren de sport multifuncțional;
  • Amenajare parc pentru școală;
  • Amenajarea "Parcului Tineretului"
  • Reabilitare, modernizare și dotare dispensar uman;
  • Modernizare străzi rurale în Comuna Nițchidorf.

Primăria

Aparatul administrativ

Primar

Drăghici Dănuț Ionel

Viceprimar

Pleșa Darius Florin

Secretar General

Cerneanţu Ciprian Claudiu

Contabil

Char Dorina

Comuna

Proiect asfaltare

Vezi mai mult

Interes public

Prognoza meteo

Ora locală

5:43 pm

Comuna

Prezentare

Teritoriul comunei Nițchidorf totalizează o suprafață de 6.412. ha, din care 5.398, 04 ha teren agricol și 1.014 ha terenuri neagricole. Așezat în zona de câmpie a județului, în bazinul hidrografic al râului Timiș, la limita teritoriului județului Caraș-Severin și a zonei colinare de pe culoarul râului.

În locul actual al satului Nițchidorf în evul mediu se găsea localitatea Kuas, care într-un document din 1370 apare sub numele de Kutus. În 1410 apare ca o anexă a parohiei Dubozului. În timpul ocupației turcești (1552-1718) în Banat, localitatea a dispărut. Acest teritoriu a fost colonizat cu țărani romano-catolici în timpul împăratului Iosif al II-lea (act din 14 iulie 1785 Viena). La început au fost colonizați doar 200 de familii. Originea coloniștilor a fost din Lorena, Alsacia, Suabia, Luxemburg, Pădurea-Neagră, Silenzia etc. Mai târziu au venit din Ungaria de azi și Boema.

Teritoriul comunei face parte din bazinul hidrografic al răului Timiș. Colectoarele de suprafață de mici dimensiuni orientate spre nord și vest nu au debite permente semnificative acestea drenând cu precădere apele de ploaie. În afara colectoarelor naturale teritoriul dispune și de canale de desecare asigurând protecție terenurilor agricole. Principalul colector Pogăniș traversează teritoriul de la sud la nord.

Monografia comunei

Comuna

Galerie foto

Vezi mai mult

Biserica din Nițchidorf

Mai mult

Panorama comunei

Mai mult

Cineva cânta un cântec popular românesc. Priveam prin înserare cum treceau oi cu picioare roşii prin cântec. Şi-am auzit cum s-a oprit vântul în cântec.

Herta Müller în Animalul inimii (1994)

Comuna

Obiective turistice

Lunca Pogănișului

Rezervaţia naturală Lunca Pogănişului, zonă în care primăvara înfloreşte o plantă rară, monument al naturii: laleaua pestriţă – Frittilaria meleagris.

Mai mult

Monumentul eroilor din Nițchidorf

Între anii 1914-1918 în primul război mondial au murit 77 de bărbaţi pentru care s-a construi un monument în amintirea lor. Monumentul a fost sfinţit în 11 octombrie 1925.

Mai mult

Biserica romano-catolică din Niţchidorf

Şvabii au construit în 1825 biserica romano-catolică. Biserica are o lungime de 30 m şi 13 m lăţime, turnul era la început mai rotunjit dar dupa încendiul din 1911 a luat o altă formă.

Mai mult

Biserica ortodoxă din Nițchidorf

Sfinţirea locului şi punerea pietrei de temelie a noii biserici ortodoxe din Nitchidorf cu hramul „Pogorârea Duhului Sfânt”,a fost în 1992, fiind parohie de categoria a-III-a ulterior, I.P.S. Dr. Nicolae Corneanu, mitropolit al Banatului, a aprobat reînfinţarea parohiei Nițchidorf.

Mai mult

Biserica ortodoxă din Duboz

Pânâ în 1945, în Duboz exista o biserică de lemn – declarată monument istoric – construită în 1735. A fost sfinţită în 1779 de episcopul Moise putnic al Timişoarei (1774-1784). Cu timpul s-a detriorat aşa de mult, încat o furtuna a prăbuşit-o (1945).

Mai mult

Biserica ortodoxă din Blajova

Biserica datează din anul 1794, satul fiind amintit în 1462. Are hramul „Adormirea Maicii Domnului”, fiind construită din lemn (1760). Nu este pictată, ci numai împodobită cu câteva icoane din lemn, unele din ele datând din anul 1740.

Mai mult

Promovarea patrimoniului cultural local

Interculturalitatea cetățenilor din comuna Nițchidorf reprezintă un mozaic viu de tradiții, limbi și obiceiuri, consolidând identitatea comunității prin diversitatea sa. Această împletire a culturilor nu doar că aduce o valoare adăugată patrimoniului local, dar și promovează o înțelegere și respect reciproc între locuitorii săi.

Diferitele festivaluri culturale, sărbătorile tradiționale și atelierele comunitare sunt o mărturie a bogăției culturale pe care Nițchidorf o păstrează și o celebrează. Prin aceste manifestări, comuna devine un model de coexistență pașnică și de succes între diferite culturi.

Ansamblul "Laleaua Pestriță" din Nițchidorf

Prin spectacolele lor captivante, ansamblul transmite emoție și bucurie, aducând în prim-plan diversitatea culturală și istorică a regiunii. u fiecare dans și fiecare notă muzicală, acești artiști talentați duc mai departe moștenirea culturală a comunității lor, punând în valoare farmecul autentic al tradițiilor locale.

Mai mult

Hram al Bisericilor Blajova şi Duboz (Ruga)

Sunt două evenimente tradiționale deosebit de importante din comuna Nițchidorf, care aduc comunitatea împreună într-o atmosferă de bucurie și spiritualitate. Locuitorii din Nițchidorf se adună la biserica satului pentru a participa la slujbe religioase, procesiuni și alte activități tradiționale.

Mai mult

Lada cu zestre

Vezi galerie foto

Vizita Șvabilor

Vezi galerie foto

Cupa Lacurilor

Vezi galerie foto

Comuna

Oameni de seamă

Sebastian Kräuter
(n.1922 - d.2008)

cleric romano-catolic, episcop al Diecezei Romano-Catolice

Mai mult

Balthasar Waitz
(n.1950)

scriitor de limba germană, traducător și ziarist din Banat, România

Mai mult

Herta Müller
(n.1953)

scriitoare de limbă germană și română

Mai mult

Ultima actualizare: 10:35 | 11.09.2024

Sari la conținut